Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 4 min

Skat på afkastet af dine investeringer – en hurtig guide

1. maj er sidste chance for at rette i årsopgørelsen, og har du haft afkast af dine investeringer i 2024, er det vigtigt, at du kontrollerer, om det fremgår korrekt af din opgørelsen. Men har du helt styr på skattereglerne? Læs med her, og bliv klogere på beskatning af afkast.

Det er altid dejligt at få afkast af sine investeringer, men når glæden har lagt sig, kan man som investor blive helt træt ved tanken om, at der skal betales skat af afkastet. Mange finder nemlig skattereglerne uoverskuelige, men det er en rigtig god idé at afsætte lidt tid til at sætte sig ordentligt ind i reglerne. Dels så man undgår uventede overraskelser - men også så man er klædt ordentligt på til at vælge den rigtige investeringsløsning.

Hvordan og hvor meget dit afkast beskattes, afhænger nemlig af, hvad du investerer i. Formueekspert Jeanette Kølbek giver her en guide  i skattereglerne ved investering af såkaldte frie midler – det vil sige investeringer, der ikke er en pensionsopsparing eller en aktiesparekonto.

Fri opsparing

Med fri opsparing menes i praksis en konto med et depot tilknyttet.  Dit afkast beskattes enten efter et realisationsprincip eller et lagerprincip, og det beskattes som enten kapitalindkomst eller aktieindkomst.

Har du børsnoterede aktier i et almindelig depot, beskattes dit afkast som aktieindkomst efter realisationsprincippet. Aktieindkomsten var i 2024 27% op til 61.000 kr. (67.500 kr. i 2025). Aktieindkomst over grænsen beskattes med 42%.

Har du obligationer i dit opbevaringsdepot, beskattes dit afkast som kapitalindkomst efter realisationsprincippet. Din nettokapitalindkomst beskattes med skatteprocenter mellem 25,7 % og 42,6 %.

Realisationsbeskatning gælder typisk for aktier, obligationer og udbyttebetalende investeringsforeninger. Her bliver afkastet beskattet, når du modtager udbytte, og når du sælger dine værdipapirer.

Lagerbeskatning gælder for det vi normalt kalder akkumulerende investeringsforeninger eller ETF’er, dvs. indeks/passive investeringsfonde, som er sat op til at følge et bestemt marked eller aktieindeks. Både kapitalindkomstbeskattede og aktieindkomstbeskattede værdipapirer kan opgøres efter lagerbeskatning.

Hvis du har investeret i en eller flere investeringsfonde, og er i tvivl om, hvorvidt du skal betale kapitalindkomst eller aktieindkomst af dine investeringer, kan du spørge din rådgiver eller finde flere oplysninger her.

Forskellen på lagerbeskatning og realisationsbeskatning

Sådan fungerer lagerbeskatning

  • Lagerbeskatning betyder, at du hvert år betaler skat af det beløb, som dine investeringer er steget med - også selv om du ikke har solgt dine investeringer
  • Omvendt får du også fradrag, hvis værdien falder
  • Fordelen ved lagerbeskatning er, at du betaler din skat løbende, og dermed ikke får en stor regning på én gang, når du engang skal sælge dine investeringer
  • Ulempen ved lagerbeskatning er, at du skal betale skat af nogle gevinster som du endnu ikke har realiseret

Sådan fungerer realisationsbeskatning

  • Du beskattes, når du sælger dine værdipapirer og realiserer gevinsten
  • Når du modtager et udbytte, realiseres noget gevinst og du beskattes
  • Fordelen ved realisationsbeskatning er, at du først betaler din skat når du modtager et udbytte eller sælger
  • Ulempen ved realisationsbeskatning er, at du risikerer at blive skattepligtig af flere års afkast på samme tid, hvilket kan få dig op i de høje skatteprocenter

Aktiesparekonto

Som et alternativ til en fri opsparing kan du med fordel vælge en Aktiesparekonto. Aktiesparekontoen har en indskudsgrænse på 135.900 kr. i 2024 (166.200 kr. i 2025), men er underlagt en meget attraktiv skattesats på kun 17%.

Alle avancer på en aktiesparekonto beskattes efter lagerprincippet – uanset om du investerer i enkelt aktier eller aktiefonde.

 

Hvem indberetter til SKAT?

Som alle banker og fondshandlere i Danmark har Nykredit pligt til at indberette alle relevante oplysninger om dine investeringer til Skattestyrelsen. Værdipapircentralen indberetter desuden din beholdning af danske værdipapirer samt alt udbytte af danske værdipapirer. Du bør dog altid sørge for at tjekke, at din årsopgørelse er korrekt. Det er vigtigt at du reagerer på de bemærkninger Skattestyrelsen kan have anført på din årsopgørelse under ”Vær opmærksom på”.

Har du et depot i udlandet, eller handler du via en udenlandsk platform, skal du selv sørge for at oplyse afkast og tab.

Investering for børn

Har du oprettet et almindelig opbevaringsdepot til dine børn og investerer derfra, bliver afkastet tilsvarende beskattet forskelligt afhængig af, om det er aktieindkomst eller kapitalindkomst. Det har også betydning om det investerede beløb oprindeligt er en gave fra forældrene. Hvis det er en gave fra forældrene, så skal forældrene fortsat beskattes af det løbende afkast (renter, udbytter mv.).

Forudsat at barnet skal beskattes, så vil det ofte være en fordel at investere i værdipapirer, der giver kapitalindkomst, fordi barnets personfradrag evt. kan reducere den skat der skal betale af kapitalindkomst. Personfradraget kan aldrig reducere hele den skat der skal betales af aktieindkomst. 

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler