Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
SKAT
Artikel Privatøkonomi | 3 min

Penge retur i skat? Sådan får du mest ud af dem

25. april får millioner af danskere, som har betalt for meget i skat i 2024, penge retur fra Skattestyrelsen. Hvis du er en af dem, kan det måske føles som en kærkommen ekstra bonus, men husk: Det er dine egne penge, du selv har tjent, og her kan du se, hvordan du får det optimale ud af dem.

Skattestyrelsen begynder 25. april udbetaling af store milliardbeløb til de borgere, der i løbet af 2024 har betalt for meget i skat. Som tidligere år forventes det, at mange danskere får penge retur – ikke mindst fordi mange bevidst vælger at betale lidt ekstra i skat som en form for opsparing. Sidste år fik over fire millioner danskere i alt 25,7 milliarder kroner tilbage - det svarer til omkring 6.600 kroner pr. person.

Men selvom det kan føles som en lille ekstra bonus, er det ifølge formueekspert Jeanette Kølbek vigtigt at huske, at det er det ikke.

”Der er altså tale om dine egne penge, der kommer retur fra Skattestyrelsen til deres retmæssige ejer – ikke en gave. Når det er værd at huske på, er det, fordi det så er lettere at tage kloge beslutninger og undgå at bruge pengene impulsivt på kortvarige glæder. For mange er der nemlig forskel på, hvordan man bruger pengene, alt afhængig af, om man får fx 6.600 kr. tilbage i skat, eller om man får 550 kr. mere udbetalt om måneden”, siger Jeanette Kølbek.

Sådan får du mest ud af pengene

Afdrag dyr gæld

Det kan være fristende at bruge pengene på lidt selvforkælelse, men hvis du har lån med høje renter, fx forbrugslån, kviklån og kassekredit, vil det være en rigtig god disposition for din økonomi at få det ud af verden først. Jo hurtigere du nedbringer gælden, desto færre af dine penge spilder du på renter og gebyrer.

Spar op til næste generation

En børneopsparing til børn eller børnebørn er en skattemæssigt attraktiv måde at bruge dine penge på – og samtidig give penge videre til næste generation. Afkastet er skattefrit, og du kan indbetale op til 6.000 kr. om året pr. barn – op til i alt 72.000 kr.

Invester med omtanke

Før du kaster dig ud på aktiemarkedet, bør du sikre dig en kontant buffer på kontoen – min anbefaling er tre måneders udbetalt løn. Og har du penge som er øremærket til noget bestemt inden for de næste par år, anbefaler vi ikke, at du investerer dem - dertil er udsvingene ganske enkelt for store på den korte bane.

”Har du derimod ikke brug for pengene lige nu – og kan du undvære dem i mindst tre år – kan det være en rigtig god idé at investere dem. Her vil en aktiesparekonto være et godt valg, da du kun skal betale 17 % i skat af dit afkast mod 27/42% for aktieindkomst”, siger Jeanette Kølbek.

Eksempel: Med et forventet årligt afkast på 6 % kan dine penge vokse pænt over tid. Hvis du hvert år indsætter 6.600 kr. på en aktiesparekonto, vil du efter 10 år have 95.900 kr. efter skat. Til sammenligning ville det samme beløb investeret via et almindeligt depot – med en skattesats på 27 % – vokse til 92.000 kr. Den ekstra gevinst på 3.900 kr. skyldes alene den lavere beskatning på aktiesparekontoen.

Boost din pension

Du kan også vælge at sætte pengene ind på en aldersopsparing, som ligeledes er underlagt meget attraktive skattevilkår. Du kan indbetale op til 9.400 kr. om året – eller helt op til 61.200 kr., hvis der er syv år eller mindre til du kan gå på pension. 
Eksempel: Med årlige indbetalinger på 6.600 kr. og et afkast på 6 %, kan du efter 20 år have over 244.000 kr. efter PAL-skat.

Energioptimer dit hjem eller fritidshus – og få glæde af det genindførte håndværkerfradrag i 2025

Investeringer i energiforbedringer som isolering eller udskiftning af gamle varmekilder kan give store besparelser på din varmeregning – og samtidig sænke din boligs CO₂-aftryk.

Vær opmærksom på, at du her fra 2025 kan få fradrag for lønudgifter i forbindelse med bestemte former for miljøvenlig renovering af hjemmet eller fritidshuset, herunder fx udskiftning af vinduer, isolering af ydervægge, installation/udskiftning af varmepumper m.m. Man kan i 2025 få håndværkerfradrag for op til 8.600 kr. pr. person.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler