
Konfirmation – spar penge med stil
Konfirmationssæsonen tager for alvor fart nu, og hvis du har en kommende konfirmand i familien, har du sikkert registreret, at forventningerne til fest og gaver kan være ganske høje, og at budgettet dermed nemt kan løbe løbsk. Her får du formueeksperten gode råd til, hvordan du kan spare penge - med stil.

For mange familier er konfirmationen en stor og vigtig begivenhed. Men det kan også være en stressende begivenhed. For den unge, fordi der let kan opstå konkurrence i klassen og i vennekredsen om, hvem der nu får den ”fineste” konfirmation – og for forældrene, fordi budgettet meget nemt kan løbe løbsk.
Men hvad koster det egentlig at holde en konfirmationsfest i dag? Behøver det virkelig at være så dyrt? Og hvordan kan man fejre dagen uden at sprænge budgettet? Det ser Jeanette Kølbek, formueekspert i Nykredit, nærmere på i denne artikel.
Men først lidt fakta.
I 2024 blev 43.997 unge konfirmeret i Danmark – svarende til en konfirmationsrate på 64,2 %. Det er et fald fra 73 % i 2007, men interessen for at markere dagen med en fest er stadig stor. Samtidig vinder de såkaldte nonfirmationer og humanistiske konfirmationer frem, hvor unge fravælger den kirkelige ceremoni, men stadig ønsker en festlig markering med familie og venner.
”Fællesnævneren er, uanset hvordan man vælger at blive konfirmeret, ønsket om en uforglemmelig dag, og som forældre vil man selvfølgelig gå langt for at skabe netop dét for sit barn. Nogle går så langt som til at skabe en oplevelse, der minder om et mini-bryllup – med alt fra dyre kjoler og jakkesæt til pyntede festlokaler, konfirmationskørsel i dyre biler og overdådig menu, og så er vi altså oppe i et budget på 50.000 til 100.000 kr.”, siger Jeanette Kølbek.
Spar med stil
Mindre kan dog heldigvis gøre det, hvis man ikke har enten lyst eller råd til at spendere den slags penge på en konfirmationsfejring. Der er mange muligheder for at skrue ned for budgettet uden at skrue ned for oplevelsen, og et godt sted at starte er at tage en snak med konfirmanden: Hvordan vil de egentlig gerne fejre dagen – og med hvem?
”Mange unge prioriterer nærvær over formaliteter. I stedet for højbord og lange taler, kan en mere afslappet fejring med de nærmeste skabe både gode minder og luft i budgettet. En reduktion på 10-15 gæster – med en gennemsnitlig kuvertpris på 500-1.000 kr. – kan hurtigt spare familien for op mod 15.000 kr.”, siger Jeanette Kølbek
Og så er det altså også muligt at spare penge på lokation og kuvertpris, og samtidig skabe en sjov og festlig fejring, siger Jeanette Kølbek.
Telt og foodtruck
”Sidste år havde jeg fornøjelsen af at være til en dejlig konfirmation, hvor festen blev holdt i et telt i haven. Der var ingen bordplan, men masser af hyggelige aktiviteter for både børn og voksne. Maden blev serveret fra en foodtruck, som serverede konfirmandens livret. Det hele skabte en hyggelig og uformel stemning, samtidig med at familien sparede ca. 300 kr. pr. kuvert, sammenlignet med en tre retters menu på en restaurant. Det gav familien en besparelse på 10.500 kr. for de 35 gæster, der var inviteret”, siger Jeanette Kølbek, der også husker, at konfirmanden blev transporteret fra kirken i en fint pyntet ladcykel, lånt af naboen – en kreativ løsning, der sparede familien yderligere 3.000 kr., hvis alternativet havde været en lejet sportsvogn, som mange unge ønsker at blive transporteret i.
Små greb – stor forskel
Også på de mindre poster kan der være penge at hente. Elektroniske invitationer fremfor trykte, som sendes med posten, er et billigere valg. Og i stedet for at købe nyt tøj, kan man overveje at låne eller købe brugt. Mange konfirmationskjoler og jakkesæt bliver trods alt kun brugt én dag.
Og så er der selvfølgelig gaverne – men det er en helt andet historie, som du kan læse mere om her Konfirmation: gi’ gode pengevaner i gave, hvor Jeanette Kølbek også slår et slag for at give gode pengevaner i gave.

Relaterede Artikler

Nykredit sænker renten på udvalgte produkter

Vi ændrer navne på udvalgte produkter
